Vähänkö jo jänskättää... Meillä on esityksen ensi-ilta tiistaina ja ilmassa poreilee kutkuttavia tunteita. Näytelmä kertoo "viattomista tekijöistä ja syntisistä uhreista", neljä klassikkotekstiä linkitettynä ajankohtaiseen mediamateriaaliin. Kurssi on ollut erittäin kiinnostava, vaikka mukaan onkin mahtunut kosolti myös turhaantuneisuudesta latautuneita tunteita.

Siksipä tässä jännityksen kuplivassa olotilassa päätin listata aivan huvin ja urheilun vuoksi 10 lempilevyäni. Sain idean eräältä koulukaveriltani, Cassiolta*. Lempilevyjen miettiminen ei sinänsä ole erityisen helppo, sillä on olemassa pilvinpimein todella hyviä albumeja, mutta hankalampaa on vielä laittaa suosikkilevyt parhausjärjestykseen. Yritän tehdä sen, mutta en voi sataprosenttisesti määritellä, kuka pitää ykköspaikkaa sydämessäni. Näitä levyjä ilman en voisi elää.

 

1. A Day at the Races- Queen

Kyseinen Queen-levy koostuu yksinkertaisesti loistavista kappaleista; mukana on sekalainen valikoima biisejä, joissa yhdistyvät Freddie Mercuryn taiteellisuus ja Brian Mayn perusrokkari-elementit.

2. A Night at the Opera- Queen

Mestarillinen, tyylikäs ja koskettava. Sisältää Queenin uskomattoman "Bohemian Rhapsody"-rock-oopperan. Kappaleen, jonka kuulin kahdeksanvuotiaana ja se oli rakkautta ensikorvauksella.  Brian Mayn "39"-kipaleessa on nostalgisia country-vaivahteita.

3. Almost Famous- the soundtrack

Albumi sisältää oivallisen kombinaation seitkytluvun nostalgiaa ja aitoa rock'n'rollia. Heti leffan katsottuani olin myytyä naista; Elton Johnin "Tiny Dancer" ja Lynyrd Skynyrdin "Simple Man" kolahtavat niin, että kopisee.

4. American Beauty- the soundtrack

Thomas Newmanin vangitsema kauniin maalauksellinen tunnelma koskettaa. Jokaisella kuuntelukerralla nauliinnun täysin hypnoottisesti kuuntelemaan kauniita sävelmiä. Newmanin alkuperäismusiikin lisäksi levyltä löytyy erinomaisia muusikkoja The Whosta Bobby Dariniin. 

5. Hopes and Fears- Keane

Yksi täydellisimmistä levyistä, joita olen eläissäni kuullut. Tom Chaplinin ääni on yhtä aikaa kaunis ja voimakas. Rakastuin välittömästi levyn ensimmäiseen raitaan "Somewhere Only We Know". Kokonaisuudessaan alternative-musiikin helmi.

6. In Lust We Trust- The Ark

The Arkin sielunmaisema onnistuu tavoittamaan minut. Kappaleissa on sekä herkkyyttä että munaa. Ola Salon lyriikat koskettavat ja saavat kuitenkin myös hymyilemään. In Lust We Trust on myös eräs niistä levyistä, jonka voi ahmia korvillaan putkeen useamman kerran. Ola Salon teksteissä on myös hyvin paljon samaa kuin Freddie Mercuryn (yllätys, yllätys) :D Levy sisältää sekä dramaattisia että kepeitä rallatuksia painokkaine sanomineen.

7. Sam's Town- The Killers

Uusin ihastukseni. The Killersillä on oma, uniikki soundinsa. Kun kuulin biisin "When You Were Young" olin myyty. Levyhyllyni uusin koristus, joka ei lähde pois kulumallakaan. Ottaisin mukaani autiolle saarelle.

8. Cold Mountain- the soundtrack

"You Will Be My Ain True Love"-balladi Alison Kraussin esittämänä on yksi kauneimmista kappaleista maailmassa. The White Stripesien ihanan Jack Whiten country-banjoilut iskevät minuun lujaa. Upeat kuoro-ja insttrumentaaliset palat ovat ylentävää kuultavaa. Ostin levyn ennen kuin näin edes elokuvaa.

9. Closing Time- Tom Waits

Waitsin Tompan ihastuttavaa alkutaipaleen musiikkia. Aikana, jolloin Tompan ääni ei ollut niin särö (vaikka Tom on loistava ihan millaisella äänellä tahansa). Kappaleet ovat tunnelmallista baarimusiikkia; kauniita kappaleita rakkaudesta ja rakastamisen vaikeudesta.

10. Hallanvaara- Ismo Alanko Säätiö

Kerrassaan mainio albumi! Cassio sai myytyä minulle kyseisen levyn ja se on tullut luokseni jäädäkseen. "Maailmanparantaja" on eräs tämänhetkisistä suosikkikappaleistani. Kauniita ja omaperäisiä soundeja. Synkkää, mutta terapeuttista.

Huh huh, että oli julmetun hankalaa. Nämä ovat sellaisia levyjä, joita en voi koskaan unohtaa. Nyt pitäisi mennä nukkumaan, että jaksaa huomenna aamulla harjoituksiin. Jännitys vain kasvaa kasvamistaan.

* Nimi muutettu paljastumisen estämiseksi, ja omistettu William Shakespearelle :P